STP - środek do czyszczenia wtrysków

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rfrantic
    Classic
    • 2013
    • 8

po co ściagacze?? spręzyne wiele razy ściągałem ręcznie bez sciagacza i wcale nie jest tak że wybije Ci zęby
  • zebik1
    Drive
    • 2011
    • 85

Witam

Czy jest sens dodawania do ropy lub benzyny środku STP do czyszczenia wtrysków, czy to coś daje. Czy ktoś używał i jest zadowolony - jakie są wasze opinie.

Komentarz

co jakis czas uzywam, ale czy co daja to chyba trzeba by wtryski wyciagnac i porownac, nie wiem czy odczujesz cos podczas samej jazdy. W kazdym razie nic zlego tez sie nie dzieje, wiec pozostaje wierzyc.

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

zebik1, mój kolega zalał kiedyś shitowate paliwo na jakiejś stacji samoobsługowej. Auto zgasło w czasie jazdy, ciężko odpalało. Poleciłem mu stp do diesla, zalał buteleczkę, auto zaczęło palić normalnie i wróciło do normy. Silnik 2.0 tdi common rail.
        Po tym fakcie dolewam częściej, ale średnio raz na 3 miechy pakuje jedną buteleczkę STP do swojego 1.9 tdi pdka. Opinie mechaników podzielone, ja jednak wierzę (m.in.na podstawie wyżej opisanego wypadku), że coś to daje. :P
        p.s. tymbardziej warto lać jeśli auto jest po chipie, bo paliwo też wtedy jest "podniesione" i wtryski mają więcej "roboty".

Komentarz

• Remark
          Ambiente
          • 2010
          • 108

Zamieszczone przez zebik1
          Czy ktoś używał i jest zadowolony - jakie są wasze opinie.

Witam.

No... zadowolonych zapewne jest wielu.. ale żeby się przyznać ?

Wiec tak sens stosowania: na pewno nie zaszkodzi - (tam gdzie są plastykowe zbiorniki) - i to nie musi być z wysokiej półki , ponieważ skład ( baza ) jest taka sama a np. K-2 jest trzy razy tańszy.

Czy pomaga? Producentowi na pewno.. Sądzę że , jednostki napędowe o większym przebiegu mają bardziej równomierną pracę (czystość wtrysku) ale to nie jest panaceum na wszelkie zło..

Stosuję wspomniane specyfiki co jakiś czas w mojej flocie "służbowo-rodzinnej". Natomiast zaaplikowanie dodatku do aut z blaszanym zbiornikiem paliwa (Opel -benzyna) naprawdę zadziałało bardzo skutecznie i szybko.... wyczyściło zbiornik z wszystkich osadów dokładnie.. zatykając filtr paliwa brunatną "mazią".

Po wymianie zatkanego filtra, okresowo jest stosowany dodatek i chyba motor pracuje bardziej równomiernie, miękko jeżeli tak by to można nazwać.

Pozdrawiam.

Komentarz

• phrix
            L&K
            • 2007
            • 1000
            • Audi
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Moim zdaniem nic nie daje. Dokładnie temat był poruszony na forum Master Tuning wypowiadały się "mądre głowy" polecam poczytać.
            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3374
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

zebik1, Wlałem to do PB95 z Fiacie Seicento trochę żwawszy się zrobił A po za tym żaden cud techniki

O ten:

.

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Tippo
                L&K
                • 2009
                • 1349
                • Octavia III (5E3)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Te dodatki to cos w rodzaju tego co jest paliwach premium. To tak jak z aspiryna, zazywana regularnie uchroni przed zawalem serca, co udowodniono naukowo, ale jak juz zawalu dostaniesz, mozna zezrec cala fiolke i pomoze jak umarlemu organka. Ja stosuje minimum 2x w roku, przed zima i po zimie, oraz podczas silnych mrozow.

Komentarz

• phoneman
                  RS
                  • 2008
                  • 3374
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Tippo
                  Te dodatki to cos w rodzaju tego co jest paliwach premium. To tak jak z aspiryna, zazywana regularnie uchroni przed zawalem serca, co udowodniono naukowo, ale jak juz zawalu dostaniesz, mozna zezrec cala fiolke i pomoze jak umarlemu organka.
                  O to to
                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• zebik1
                    Drive
                    • 2011
                    • 85

Dzięki za odpowiedzi, zdania są podzielone więc spróbuję skoro to nie zaszkodzi, a kosztuje 15 zł to jeśli podniesie choć trochę żywotność wtrysków to chyba warto.

Komentarz

• rumianko
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 160

Zamieszczone przez sew1981
                      p.s. tymbardziej warto lać jeśli auto jest po chipie, bo paliwo też wtedy jest "podniesione" i wtryski mają więcej "roboty".
                      tu jest problem z paliwem z "dodatkami"

samochód po programie na każdym dodatku, nawet na paliwach typu ultimate generuje wyższe EGT!!! oczywiście w zwykłym samochodzie po programie nie ma różnicy 50C więcej lub mniej ale przy bardzo mocno wysilonych dieslach jest wskazany zwykły ON.

ps. w silniku benzynowym sprawa wygląda zupełnie na odwrót.
                      chip-tuning edc-15/16/17 1,8Turbo - www.brk-tuning.pl
                      Hamownia obciążeniowa - Inowrocław
                      one quoter mile - 13,3 tdikiem.
                      promocja 1,9/2,0 tdi sprawdź na www.brk-tuning.pl

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

rumianko, to ciekawe - pewnie chodzi Ci o bardzo obciążone auta, bo tunerzy nigdy nie odradzali mi lania stp. Może dlatego że mam "zwykłe auto i zwykły program" :wink: a chyba o taki pojazd chodzi autorowi.
                        Wziąłem to na logikę, jeśli wtryskiwacze dostają więcej paliwa po programie, to pomyślałem że warto je trochę podsmarować tym dodatkiem od czasu do czasu. Używam tego już dwa lata i nic się nie dzieje niepokojącego :wink:

Komentarz

• damian1975
                          RS
                          • 2012
                          • 4107
                          • Superb III (3V3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

zebik1, napewno nie zaszkodzi,cudów może też nie będzie,ja także raz na 4 miesiące wlewam buteleczke tego ustrojstwa i nic złego się nie dzieje,a z paliwem nawet zdawałoby się na markowych stacjach bywa różnie o czym przekonałem się boleśnie zimą przy dużych mrozach :x

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• tryton
                            Elegance
                            • 2008
                            • 935

Ja u siebie z ciekawości wlałem ostatnio preparat K2 . Na pewno silnik chodzi bardziej miękko Innych objawów ani na plus ani na minus jak na razie nie stwierdzam . Zrobiłem na tym specyfiku 250 km

Komentarz

• Tippo
                              L&K
                              • 2009
                              • 1349
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez sew1981
                              . Używam tego już dwa lata i nic się nie dzieje niepokojącego
                              Zaszkodzic na pewno nie zaszkodzi, musialbys tego wlac chyba litr na raz :diabelski_usmiech
                              Polecam co jakis czas, ale lac to co 1tys km jak poleca producent to juz szkoda kasy chyba.

Komentarz

• dragster
                                Elegance
                                • 2009
                                • 895
                                • Honda

tryton, dolałeś to: http://www.k2.com.pl/index.php?optio...=296&Itemid=66 ? Ciekawe jest bo poprawia też smarność.
                                Silnik R18A2.
                                http://www.dadrl.org.uk
                                http://www.lightmare.org

Komentarz

• tryton
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 935

Zamieszczone przez dragster
                                  tryton, dolałeś to:
                                  Ja wlewałem to
                                  Sprawdź ponad 1000 produktów dla kierowców. Współpracujemy z partnerami na całym świecie.Poznaj sprawdzone, profesjonalne kosmetyki.

Komentarz

• Tex
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 103

Zamieszczone przez zebik1
                                    Dzięki za odpowiedzi, zdania są podzielone więc spróbuję skoro to nie zaszkodzi, a kosztuje 15 zł to jeśli podniesie choć trochę żywotność wtrysków to chyba warto.
                                    Witam.
                                    A możesz lać taki specyfik do swojego silnika? Widzę że masz 1.9 AXR czyli na pompowtryskach. Ja jak chciałem wlać STP do siebie to w ASO powiedziano mi że to tego silnika nie jest zalecane dodawanie uszlachetniaczy do paliwa.
                                    Pozdrawiam Andrzej.

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

Tex, większośc kolegów co się tu wypowiada w temacie ma pompowtryski tdi, ja również (ten preparat jest na wtryski właśnie, a czy pompo czy nie, nie ma znaczenia). Słuchaj ASO i ich opinii, to daleko na pewno nie zajedziesz kolego :wink:

Komentarz

• damian1975
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 4107
                                        • Superb III (3V3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

sew1981, dobrze mówisz

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

Pracuję...